Program Details
- English
- Türkçe
MEDYA VE KÜLTÜREL ÇALIŞMALAR
Programın Amacı
Program, çağdaş kuram ve eleştirellik ile kitle iletişim ve kültür konularını ilişkilendirmekte ve kitle kültürü, popüler kültür, görsel kültür, kültürün metalaşması, küreselleşme, cinsiyet ve alt kültür, medya ekonomisi, medya iktidarı, etki, yeni iletişim teknolojileri, medyada normatif, yasal ve etik meseleler, görsel temsil gibi konulara yoğunlaşmaktadır.
Medya ve Kültürel Çalışmalar Programı, disipliner kaynağını ve akademik gücünü ODTÜ'nün Tarih, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Felsefe ve Sosyoloji Bölümlerinden almaktadır. Öğrenciler MCS dersleri yanında belli sayıda alabilecekleri seçimlik dersler aracılığıyla ODTÜ'nün akademik Mükemmellik geleneğinden faydalanmaktadırlar. Ayrıca, ODTÜ'nün Enformatik Enstitüsü tarafından önerilen dersler ve ODTÜ Görsel İşitsel Sistemler Araştırma ve Uygulama Merkezi (GİSAM)'da önerilen dersler ve bu birimin teknik altyapı olanakları Program için ek değerlerdir.
Programın disiplinlerarası yaklaşımı öğrencilerin diğer bölümlerden dersler alabilmelerini sağlarken, diğer yandan öğrencilere geniş bir ilgi aralığı içinde istedikleri konularda uzmanlaşma ve çalışmalarını şekillendirme fırsatı sunmaktadır.
Kabul Koşulları ve Çerçeve
Programa kabul prosedürü ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsünün iligili Akademik Kural ve Düzenlemelerine göre yapılacaktır. Başvuru için gerekli belgeler ve koşullar ile ilgili bilgi Sosyal Bilimler Enstitüsü sayfasında yer alan "başvurular" bölümünde yer almaktadır. Program, çok çeşitli akademik geçmişe sahip öğrenciler için tasarlanmıştır ve bu nedenle, çeşitli bölümlerden öğrenciler çekmesi beklenmektedir. Kayıtlı bütün öğrenciler onları alanın kurumsal, tarihsel ve kuramsal boyutlarıyla tanıştıracak üç ders alacaklardır. 'Tezli' programa kayıt olan öğrenciler üç, 'tezsiz' programa kayıt olan öğrenciler dört adet 'temel' ders alacaklardır. Kalan dersler serbest seçmeli olacaktır. İşaret edildiği gibi, MCS Programı tezli ve tezsiz seçenekler sunmaktadır. İlkinde, öğrencilerin yedi kredilik dersi tamamlamaları ve bir Tez Seminer alıp, bunun yanında bir de Yüksek Lisans tezi yazmaları veya işitsel ya da görsel-işitsel bir proje ve 10000-12000 kelimelik bir inceleme yazısı yazmaları gerekmektedir. Tezsiz seçenekte, öğrencilerin on kredilik dersi ve bir dönem projesini tamamlamaları gerekmektedir. Gerekli şartları başarıyla karşılayan öğrenciler ister tezli ister tezsiz programda olsunlar, Medya ve Kültürel Çalışmalar Alanında M.S. derecesi almaya hak kazanırlar.
Programda Hazırlanan Tez Çalışmalarından Örnekler
Eryılmaz, Hüseyincan. The labor process of software development in Turkey, METU-MCS, 2015.
Arıkan, Gökhan. 'Bilim ve Sanat Aylik Kültür Dergisi' periodical witness to troubled times, METU-MCS, 2015.
Çankaya, Ercan. Reflections of conservatism and nostalgia in Yahya Kemal Beyatli and Ahmet Hamdi Tanpinar's representation of Istanbul, METU-MCS, 2015.
Karakuş, Ece. Nationalist conservatism and its enemies: Communists, jews, donmehs and free masons in Büyük Dogu, Serdengeçti and Sebilürresad, METU-MCS, 2014.
Tan, Okan. Advertising as ideology: Youth lifestyle and consumer culture in Turkcell's GNCTRKCLL advertising campaign, METU-MCS, 2013.
Tığlı, Özge. Subculture formation of working class youth in turkey: A field research on the case of 'apaches' in Turkey, METU-MCS, 2012.
Alparslan, Ebru Didem. The constitution of the female subject in Emma and The Proud Woman, METU-MCS, 2012.
Konuşlu, Fırat. Production and labor process of the contemporary Turkish private television series, METU-MCS, 2012.
Bayraktaroğlu, Hale Nur. Manipulative function of credit card advertisements in Turkey, METU-MCS, 2011.
Mehrabov, İlkin. Video activism in Turkey: empowerment of oppressed or another kind of surveillance? The case of Karahaber, METU-MCS, 2010.
Polatoğlu, Gamze. Public opinion and the question of Turkish Cypriot identity in Turkish Republic of Northern Cyprus, METU-MCS, 2010.
Koptekin, Derya. Experiencing class differences the case of food retail store workers in Ankara, METU-MCS, 2010.
Çağlayan, Eda. Media, politics and slanted news coverage during election periods-case study of AKP, METU-MCS, 2010.
Sarıtaş, B. Siynem Ezgi. Articulation of Kurdish identity through politicized music of Koms, METU-MCS, 2010.
Akoğlu, Özge. Mock-documentary: questioning of factual discourse of documentary, METU-MCS 2010.
Arslantaş, Selma. The unionization (Problems) conceived by journalists in the post-1980 mediascape in Turkey, METU-MCS, 2009.
Matkap, Sıtkıye. Reconsidering the annexation of the Sanjak of Alexandretta through local narratives, METU-MCS, 2009.
Ertürk, Burcu. Media portrayal of labor movements: a case study on the press coverage of Seydişehir Eti aluminum privatization, METU-MCS, 2008.
Bilge, Deniz. Turkish mainstream press coverage of Greece-related news in years 1994-2000, METU-MCS, 2008.
Eren, Zeynep Ceren. Imagining and positioning gypsiness a case study of Gypsy/Roman Izmir, Tepecik, METU-MCS, 2008.
Sarıyıldız, Hatice Özlem. Graffiti and urban space in Istanbul, METU-MCS, 2007.
Tırman, Ceyda. Representations of labor protests against privatization in Turkish press: the cases of Seka and Tüpraş, METU-MCS, 2007.
Simavi, Zeynep. Tezer Özlü: a marginal voice against the approved notion of the intellectual, METU-MCS, 2006.
Güvelioğlu, Recep. The practice of PR in the public sector, the case of Turkish Airlines : a critical appraisal, METU-MCS, 2006.
Türker, Deniz. The Turkish satiric comedies in the 1980s, METU-MCS, 2006.
Çelebi, Mehmet Celil. "Valley of wolves" as a nationalist text, METU-MCS, 2006.
Ceylan, Tülün Seyhan. Policies of Turkish Radio Television Corporation (TRT): the case of the Directorate of Documentary Programs, METU-MCS, 2006.
Hoşcan, Özlem. The media portrayal of homosexuality in the Turkish press between 1998 and 2006, METU-MCS, 2006.
Taşdemir, Babacan. Digital of television as a new technology: the adoption of digital television in Turkey, METU-MCS, 2006.
Soyseçkin, İdil Safiye. Identity and communication in cyberspace MUDs: gender and virtual culture, METU-MCS, 2006.
Arıcan, Ebru. Representations of children in Kemalettin Tuğcu's novels, METU-MCS, 2006.
Boyraz, Cemil. Book publishing in Turkey: problems and prospects in the context of industrialization, METU-MCS, 2006.
Yalçınkaya, Can Turhan. A shift in the tradition of humour magazines in Turkey: the case of L-Manyak and Lombak, METU-MCS, 2006.
Gün, Çağan. An analysis on the daytime woman talk shows in Turkey, METU-MCS, 2006.
Akpınar, Neslihan Ş. An analysis of the weekend supplements of Turkish daily newspapers: from women's pages to lifestyle guides, METU-MCS, 2006.
Önsal, Başak. Emergence of art galleries in Ankara: a case study of three pioneering galleries in the 1950s, METU-MCS, 2006.
Canar, Burcu. Pop philosophy versus the face: faciality in dermocosmetic advertisements, METU-MCS, 2005.
Balkılıç, Özgür. Kemalist views and works On Turkish folk music during the Early Republican Period, METU-MCS, 2005.